Bilgisayar kullanıcısı, gün içinde en çok web browser, Word, Powerpoint, Excel ve müzik, film oynatma programlarını kullanır. Daha sonra mesleki programlar, mesela muhasebe, 3 boyutlu tasarım, CAD, fotoğraf işleme, web tasarım montaj vb. programlar ve oyunlar gelir.
Hal böyle olunca bir bilgisayar alan kullanıcı önce Windows lisansı alır. Ardından da Microsoft Office paketini satın alır. Ya da korsanın uçuşta olduğu ülkemizde kaçak kullanır. Microsoft Office kullanıcı için vazgeçilmez temel dosya işlemlerini sağlar. Hiçbir zaman da ucuz olmamıştır. İşin kötüsü her iki senede yeni versiyonu çıkar. Çoğunlukla yapılan devrim niteliğindeki yenilikler uzman kullanıcıyı çok memnun ederken, slayt gösterisi yapıp, yazılarını yazan ortalama kullanıcı için çok şey fark etmez. (Bir çok araştırmacı yazılımların sadece %30-%50 sini kullandığımızı göstermiştir.)
Böylece açık kaynak kodun üstünlüğü ortaya çıkar. Gönüllülük esasıyla bir çok programcının katıldığı yazılımlar ücretsiz dağıtılırlar. Bu yazılımlar için sizden ne önce ne sonra kimse para istemez. Yazılımları çok kişi denediği için ve ağır bürokrasi işlemediği için süratle bulunan hataları giderilir.
Açık kaynak kod taşıdığından bilgi gizliliği güçlü, arka kapısı olmayan bu yazılımlar, askeri hizmetteki tüm bilgisayarlar ile kamu daireleri ve AR-GE çalışması yapan firmaların tercihidirler. Hatta bir çok ülke başta Almanya, Microsoft ürünlerini kullanan şirketlerin bilgi güvenliğini tartışmaya açmıştır. Dolayısıyla Avrupa’da ve Rusya’da çok tutulan LibreOffice eski adıyla OpenOffice bu temeller üzerinde sanırım en az bizim ülkemizde bilinir. :)
LibreOffice ile döküman üretenler sanıldığı gibi yalnız başına kalmazlar, aynen Microsoft Office ile uyumlu Word, Excel, Powerpoint dosyaları üretebilir ve arkadaşlarından gelen bu tür dosyalarla çalışabilirler. LibreOffice kullanıcı dostu ve anlaşılır ve basittir. Hem Windows hem Linux uyumludur. Sürekli gelişim halindedir. Uzmanlar içinde bir çok güzel olanak sunar.
Bu kadar tanıtımdan sonra LibreOffice’i nereden indiririz? İçinde hangi yazılımlar ücretsiz gelir bunlara bakalım.
Türkçe Libre Office
http://tr.libreoffice.org/
PAKETTE NELER VAR?
WRITER (Kelime İşlemci)
Writer, Microsoft Word uyumludur. Size gönderilen Word belgelerini açabilir, Writer ile tekrar aynı biçimde kaydedebilirsiniz. Writer, sıfırdan hazırladığınız belgeleri Word biçiminde kaydedebilir. Yazım sırasında Türkçe imla denetimi yaptırabilir, otomatik düzeltme sayesinde hataları en aza indirebilirsiniz.
Hazırladığınız belgeleri tek tıklama ile PDF ya da HTML’e çevirebilirsiniz. Otomatik Tamamlama (AutoComplete) özelliği sayesinde, yazılması gereken uzun kelimelere gereksiz zaman harcamazsınız. Karmaşık belgelere çalışırken İçindekiler (Table of Contents) ve İndis (Index) bölümlerini çıkartarak istediğiniz bilgiye daha hızlı erişim sağlayabilirsiniz Hazırladığınız belgeleri e-posta yardımıyla tek tıklama ile gönderebilirsiniz
CALC (Hesap Tablosu)
Calc, her zaman elinizin altında olabilecek Microsoft Excel uyumlu bir hesap tablosudur. Eğer yeni başlıyorsanız, Calc’ın kolay kullanım ortamını ve sıcak arayüzünü çok seveceksiniz. Profesyonel bir veri işleyenseniz, Calc yardımıyla gelişmiş fonksiyonlara ulaşabilecek, verileri kolayca düzenleyebileceksiniz.
Calc’ın gelişmiş DataPilot teknolojisi, veritabanlarından ham veriyi alır, özetler ve anlamlı bilgiler haline getirebilir. Doğal dil formülleri, kelimeler kullanarak kolayca formül hazırlamanıza imkan verir (örn. ciro – kar gibi). Akıllı Toplama Düğmesi, içeriğe uygun olarak toplama fonksiyonu ya da alt toplam fonksiyonunu otomatik olarak yerleştirebilir. Sihirbazlar, gelişmiş hesap tablosu fonksiyonları arasından kolayca seçim yapmanıza olanak sağlar. Senaryo yöneticisi (Scenario Manager), özellikle istatistik alanında çalışanlara yönelik olarak “what if…” analizi yapabilir.
Calc ile hazırladığınız hesap tablolarını, XML uyumlu OpenDocument biçiminde kaydedebilir, Microsoft Excel biçiminde kaydederek elinde Microsoft Excel olan arkadaşlarınıza gönderebilir, sadece sonuçları görmek için PDF biçiminde kaydedebilirsiniz.
IMPRESS (Sunu Programı)
Impress, etkin çokluortam sunumları hazırlamak için çok kullanışlı ve Microsoft Powerpoint uyumlu bir yazılımdır. Sunumları tasarlarken 2 boyutlu ve 3 boyutlu resimlerden, simgelerden, özel efektlerden, canlandırmalardan ve çizim nesnelerinden faydalanabilirsiniz. Sunumlarınızı hazırlarken, sunum yapacağınız kesimin ihtiyaçlarına göre çok farklı görünüm seçeneklerinden faydalanmak da mümkündür: Çizim, Taslak, Slayt, Notlar vb ..
Impress, sunumunuzu kolayca tasarlamak için çizim ve diyagram araçları içerir. Bu sayede bir kaç dakika içinde kolayca önceden kurguladığınız çizimleri ekrana aktarabilirsiniz. Impress yardımıyla sunumlarınızı Microsoft Powerpoint biçiminde kaydedebilir, bu dosyalarınızı Powerpoint bulunan makinelere taşıyıp sunumunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz, yeni XML tabanlı OpenDocument açık standardını seçerek hep özgür kalırsınız.
Impress, etkin çokluortam sunumları hazırlamak için çok kullanışlı bir yazılımdır. Sunumları tasarlarken 2 boyutlu ve 3 boyutlu resimlerden, simgelerden, özel efektlerden, canlandırmalardan ve çizim nesnelerinden faydalanabilirsiniz. Sunumlarınızı hazırlarken, sunum yapacağınız kesimin ihtiyaçlarına göre çok farklı görünüm seçeneklerinden faydalanmak da mümkündür: Çizim, Taslak, Slayt, Notlar vb .. Impress, sunumunuzu kolayca tasarlamak için çizim ve diyagram araçları içerir. Bu sayede bir kaç dakika içinde kolayca önceden kurguladığınız çizimleri ekrana aktarabilirsiniz. Impress yardımıyla sunumlarınızı Microsoft Powerpoint biçiminde kaydedebilir, bu dosyalarınızı Powerpoint bulunan makinelere taşıyıp sunumunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz, yeni XML tabanlı OpenDocument açık standardını seçerek hep özgür kalırsınız.
DRAW (Çizim Programı)
Draw, küçük karalamalardan büyük grafikler ve şemalara kadar tüm çizim ihtiyaçlarınız için kullanabileceğiniz bir çizim programıdır. Tüm grafik stillerinizi tek tık ile yönetebilmek için Biçemler ve Biçimlendirme’yi kullanabilirsiniz. Nesneleri düzenleyebilir, iki veya üç boyutlu olarak döndürebilirsiniz. 3B (3D) kontrolcüsü sizin için küreler, küpler,halkalar, vb. nesneleri oluşturacaktır. Draw ile nesneleri yönetebilirsiniz. Onları gruplayıp, gruptan ayırıp, tekrargruplayabilir ve gruplanmış hallerini dahi düzenleyebilirsiniz. Karmaşık gösterim (sophisticated rendering) özelliğisizin seçeceğiniz dokular, ışık efektleri, transparanlıklar ve perspektif özellikleri fotoğraf kalitesinde resimler yaratmanızı sağlayacaktır. Akıllı birleştiriciler (smart connectors) sayesinde akış şemaları, organizasyon şemaları ve ağ şemaları hazırlamak çok kolaylaşıyor. Birleştiriciler tarafından kullanılacak kendi ‘yapıştırıcı noktalarınızı’ (glue points) tanımlayabilirsiniz. Boyut satırları (dimension lines) doğrusal boyutları çizim sırasında otomatik olarak hesaplar ve gösterir.
Küçük resimler (clipart) için resim Galeri’sini (Gallery) kullanabilir ve yeni resimler oluşturarak Galeri’ye ekleyebilirsiniz. Grafiklerinizi ofis belgeleri için yeni uluslararası standart olarak kabul edilen OpenDocument biçiminde kaydedebilirsiniz. Bu biçimi destekleyen tüm yazılımlar ile çalışabilmenizi sağlar. Tüm yaygın kullanılan grafik biçimlerinden (BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF, WMF, vb.) herhangi birinden grafikleri aktarabilirsiniz. Draw’un Flash (.swf) dosyaları üretebilmesi yeteneğini kullanabilirsiniz!
BASE (Veritabanı)
Base, Microsoft Access benzeri bir yazılımdır. Base yardımıyla tablo, form, sorgu ve raporlar oluşturup düzenleyebilirsiniz. Bu işlemleri ister kendi veritabanınızla, ister Base ile birlikte gelen HSQL veritabanı motoruyla yapmak mümkündür.
Base, başlangıç, orta ve ileri seviye veritabanı kullanıcıları için sunduğu sihirbaz, tasarım görünümü ve SQL görünümü gibi seçeneklerle oldukça esnek bir yapı sunmaktadır. Base ile artık veritabanı yönetimi çok kolaylaştı. Gelin, Base ile neler yapabileceğimizi görelim. Verilerinizi yönetin Base yardımıyla,
Verilerinizi depolayabileceğiniz yeni tablolar yaratabilir ve bunları düzenleyebilirsiniz, Veri erişimini hızlandırmak için tablo indisini düzenleyebilirsiniz,
Tabloya yeni kayıt ekleyebilir, mevcut kayıtları düzenleyebilir ya da silebilirsiniz, Verilerinizi göz alıcı raporlar halinde sunmak için Rapor Sihirbazından faydalanabilirsiniz,
Hızlı veritabanı uygulamaları oluşturmak için Form Sihirbazını kullanabilirsiniz. Verilerinizi kullanın. Base yardımıyla, verilerinizi sadece görüntülemekle kalmaz, aynı zamanda üzerinde işlemler de yapabilirsiniz. Basit (tek sütunlu) ya da karmaşık (çok sütunlu) sıralama yapabilirsiniz, Basit (tek tıklama) ya da karmaşık (mantıksal sorgulama) yardımıyla verilerin alt kümelerini görüntüleyebilirsiniz Güçlü sorgulama yöntemleri ile verileri özet ya da çoklu tablo görünümü şeklinde sunabilirsiniz,
Rapor Sihirbazı yardımıyla raporları pek çok farklı biçimlerde üretebilirsiniz.
Diğer teknik bilgiler Base veritabanı, HSQL veritabanı yöneticisinin tam sürümünü içerir. Bu veritabanı, verileri ve XML dosyaları tutmak için kullanılır. Aynı zamanda basit veritabanı işlemleri için dBASE dosyalarına erişebilir. Daha gelişmiş talepler için, Base programı Adabas D, ADO, Microsoft Access, MySQL gibi veritabanlarını destekler ve bu veritabanlarıyla bağlantı kurabilir. İsterseniz, endüstri standardı ODBC ve JDBC sürücüleri üzerinden de bağlantı yapılabilir. Base, ayrıca, LDAP uyumlu adres defterleriyle çalışabilir ve Microsoft Outlook, Microsoft Windows ve Mozilla gibi temel yapıları destekler.
MATH (Matematiksel formüller için yardımcınız)
Math, matematiksel denklemlerle çalışanlar için tasarlanmış bir yazılımdır. İster Writer belgeleri içinde kullanılabilen formüller üretebilir, isterseniz ürettiğiniz formülleri diğer yazılımlarıyla birlikte (Calc, Impress vb) kullanabilirsiniz. Bir formülü Math yardımıyla bir kaç şekilde girebilirsiniz. Denklem düzenleyici içinde formülü tanımlayarak Denklem editörü üzerine sağ tıklayıp içerik menüsünden karşılık gelen sembolü seçerek Seçim araç çubuğundan (Selection toolbox) uygun bir sembolü seçerek Math yazılımı hakkında daha geniş bilgi için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Çok ilgi çekici yaklaşımı ve anlatımıyla, neden Office değil de, neden Openoffice dedirtecek kadar konuya kendini çeken bir yazı. Çok mükemmel bir çalışma.
Bilgilendirmenizden dolayı da teşekkürü bir borç bilirim.
İyi çalışmalar